اقرارنامه ملکی در میان سایر ادله های اثبات در امور ملکی، از اعتبار زیادی برخوردار است و به عنوان یک سند موثق در دادگاه پذیرفته می شود. هنگامی که بر سر یک ملک تجاری و یا مسکونی اختلافاتی صورت می گیرد، می توان به این اقرارنامه مراجعه کرد. اقرارنامه های ملکی به طور کلی از نظر ارزش و اعتبار به دو صورت عادی و رسمی تقسیم بندی می شوند. اقرار ملکی ثبت شده روی کاغذ، قدرت فیصله دادن به دعوی کذب در دادگاه را دارد و به وسیله آن می توان می توان نسبت به اثبات دعوای طرح شده اقدام نمود. اصطلاح حقوقی اقرار، در بر گیرنده اخبار به حقی است، که در راستای دفاع از حق غیر، شکل می گیرد. با وجود آنکه این اقرار برای مقر (اقرار کننده)، ضرر در پی خواهد داشت. در ادامه، نخست به تعریف اقرارنامه عادی ملکی می پردازیم.
اقرارنامه ملکی عادی به مطرح کردن اقراری اطلاق می شود، که درج آن در سند عادی (سند غیر رسمی) صورت پذیرفته است. این اقرارنامه ها به طور کلی از طیف اقرارنامه های ثبت محضری به حساب نمی آیند. دغدغه حقوقی بسیاری از کاربران این است، که چنانچه که ثبت اقرارنامه های ملکی در محضر صورت نپذیرفته باشد، از چه میزان اعتباری برخوردار خواهند بود؟ به منظور رعایت اختصار می توان در یک کلام، اقرارنامه عادی را فاقد هرگونه اعتبار محضری دانست.
به راحتی می توان بر اعتبار این طیف از اقرارنامه ها خدشه وارد ساخت. از همین رو انکار اقرارنامه عادی ملکی کار چندان سختی نیست و در آن صورت، شخص مدعی، عهده دار انتساب اقرارنامه به طرف مقابل است. در نتیجه شخص اقرار کننده، به ناچار می بایست برای اقرارنامه عادی خود اعتبار کسب کند. بنابراین نمی توان روی کمک اقرارنامه عادی (به عنوان ادله اثبات) به فرد مدعی در دادگاه، حساب زیادی باز کرد. فاقد کارکرد دلیل اثباتی بودن اقرارنامه معمولی، آن را از ارزش و اعتبار قابل ملاحظه در دادگاه، می اندازد. این اقرارنامه ها دم دستی بوده و در پاره ای از اوقات برای اثبات یک سری جزئیات در کنار سایر ادله های اثبات، کافی به نظر می رسند.
اگر طرف مقابل، به انکار اقرارنامه عادی ملکی اصرار بورزد، فردی که به موارد مندرج در آن اذعان دارد، می تواند به دفاع از اعتبار اقرارنامه خود بپردازد. چه بسا پروسه اثبات این اقرارنامه، بسیار زمان بر باشد. از همین رو استناد به اقرارنامه عادی، ریسک حقوقی زیادی را در پی خواهد داشت.
اقرارنامه ملکی رسمی معتبرترین نوع اقرارنامه های ملکی است، که ثبت آن به صورت محضری در دفاتر اسناد رسمی صورت می پذیرد. از آنجایی که این اقرارنامه از اعتبار قانونی بسیار بالایی برخوردار است، به راحتی نمی توان بر آن خدشه وارد ساخت. مأمورین دولتی به تنظیم و ثبت اقرارنامه رسمی ملکی می پردازند و از این اقرار نامه می توان به عنوان یک سند شایان در دادگاه بهره برد.
اگرچه اقرارنامه های ملکی را به طور کلی به دو طیف عادی و رسمی تقسیم بندی می کنند، اما به طور مجزا یک سری اقرارنامه های دیگر نیز وجود دارند:
- اقرارنامه تقسیم ملک: اقرارنامه ملکی تقسیم ملک به یک نمونه خاص از اقرارنامه گفته می شود، که طی آن چند نفر در مالکیت اشتراکی یک ملک، سهیم هستند. اگر مالکین بخواهند، ملک مشترک را بین خود تقسیم کنند، اقرارنامه تقسیم ملک را تنظیم می کنند. در سند این اقرارنامه، هریک از شرکا حقوق قانونی خود در ملک را خاطرنشان می سازد.
- اقرارنامه مشارکت و همکاری در ساخت: در پروژههای مشارکت در ساخت، نیاز به تنظیم کردن اقرارنامه ای احساس می شود که در خلال آن، طرفین دعوی به ذکر تعهدات و حقوق خود در پروژه بپردازند. این اقرارنامه اعتبار ویژه ای دارد و به عنوان یک سند معتبر برای فیصله دادن به بروز اختلافات در آینده، قابل استناد است.
- اقرارنامه انتقال مالکیت: مطابق با سطور مندرج در این نوع اقرارنامه، شخص مالک انتقال دهنده ملک به دیگری، به انتقال کلیه حقوق خود نسبت به ملک به خریدار اذعان می کند.
اقرارنامه ملکی فروش برای تنظیم، نیاز به جمع آوری مدارک لازم و ارائه آن ها به دفاتر اسناد رسمی دارد. در این دفتر، باید خریدار را از وکالت بلاعزل، بهره مند ساخت. ضمنا اظهارنامه و مدارک دریافت شده از سوی دفترخانه، قابل تنظیم خواهند بود.
سپس اقرار دهنده به امضا و تکمیل فرم این اظهارنامه می پردازد. جملات آخر مندرج در متن اظهارنامه (اقرار به دریافت کل ثمن معامله به صورت نقدی و سلب هرگونه ادعا و اعتراض در این خصوص از مقر) بسیار اهمیت دارد. در نهایت با ثبت اثر انگشت اقرار دهنده و ضرب مهر، اقرارنامه حالت رسمی پیدا می کند.
وکیل مجرب ملکی در زمینه تنظیم اقرارنامه محضری ملکی به شما کمک شایانی می کند. بدیهی است که اقرار کننده باید واجد شرایط لازم جهت ثبت مندرجات اقرار باشد. به این ترتیب علاوه بر اینکه تنظیم اقرارنامه متنی فاقد ایراد خواهد بود، اقرار کننده، اهلیت ارائه ادله اثبات را نیز دارد. چنانچه به وکیل اقرارنامه جهت فروش املاک مسکونی و تجاری نیاز پیدا کرده اید، از وکلای کارآزموده و متبحر در زمینه معاملات ملکی کمک بگیرید. وکیل زبده، ضمن راهنمایی شما در تنظیم مندرجات متن اقرارنامه، در نحوه ارائه آن در کنار سایر ادله های اثبات در دادگاه، به شما مشاوره می دهد. شایان ذکر است وکلای ملکی در زمینه کلیه قوانین دعاوی ملکی به صورت آنلاین و تلفنی نیز خدمات خود را ارائه می دهند و شما می توانید از وکیل ملکی آنلاین و وکیل ملکی تلفنی نیز سوالات خود را در زمینه تنظیم اقرارنامه ملکی بپرسید.
کلام آخر
از آنجایی که بسیاری از اختلافات با ارائه اقرارنامه ملکی به دادگاه فیصله می یابد، شما را به ارزش و اعتبار این اقرارنامه ها آگاه ساختیم. به طور کلی اقرارنامه می تواند به صورت رسمی (محضری) و عادی (غیر رسمی) تنظیم شود. مطمئنا از اقرارنامه های عادی به جز در مواردی جزئی، نمی توانید بهره حقوقی ببرید. بنابراین نیاز به ارائه اقرارنامه محضری و ثبت آن در دفاتر اسناد رسمی، جزو دغدغه های بزرگ فروشندگان و خریداران ملک خواهد بود. صفر تا صد نحوه تنظیم اقرارنامه های ملکی را به زبان ساده به شما آموختیم. به منظور آنکه متن اقرارنامه مؤثر و مفید واقع شود، می توانید از وکلای برجسته و سرشناس مجموعه وکیل گپ در حوزه حقوق ملکی کمک بگیرید.