خرید ملک از افراد بالای 65 سال از لحاظ حقوقی

خرید ملک از افراد بالای 65 سال به ارائه گواهی سلامت که مبتنی بر سلامت عقل و روان فرد کهنسال در معاملات است، نیاز دارد. اگر در زمان انعقاد قرارداد با افراد پیر، از آنها درخواست ارائه گواهی سلامت نکنید، مسئولیت عواقب انتقال سند مالکیت و معامله ملک با آنان بر عهده شما خواهد بود. به طور کلی معاملاتی از ارزش و اعتبار قانونی برخوردار هستند، که طرفین معامله در آن ها عاقل، بالغ و صاحب اختیارات قانونی باشند. چه بسا افرادی که بالغ بر 65 سال سن دارند، از نظر قانون محجور به حساب بیایند و خرید ملک از آنان، خرید مال غیر تلقی شود. در این صورت، اگر سوء نیتی از سوی خریدار در کار بوده باشد، مجازات قانونی در پی خواهد داشت، بنابراین بهتر است قبل از تنظیم قراردادهای ملکی با افراد بالای 65 سال اطلاعات لازم را در این زمینه کسب کنید. در ادامه، تکلیف خرید ملک از افراد مسن را مشخص می سازیم.

خرید ملک از افراد بالای 65 سال

بررسی تکلیف خرید ملک از افراد بالای 65 سال

از لحاظ قانون، سقف سنی برای انجام معاملات مالکیت، بالاتر از 65 سال در نظر گرفته شده است. با وجود این، قرار نیست که افراد بالای 65 سال بر مبنای این حکم به طور کلی از انتقال سند، منع گشته باشند. چنانچه بالغ بر 65 سال سن دارید و مایل به خرید و فروش مسکن خود هستید، پیش از هر چیز می بایستی که یک گواهی دال بر سلامت و تعادل روان خود تهیه نمایید. دریافت این گواهی از عموم مراکز بهداشتی و درمانی امکان پذیر خواهد بود. شما به عنوان یک فرد مسن با طی کردن یک سری سلسله مراتب قانونی ساده می توانید، این گواهی  را به دفاتر اداره ثبت اسناد و املاک تحویل دهید.

بررسی تکلیف خرید ملک از افراد بالای 65 سال

در صورتی که فرد سالخورده از نظر قانون، فاقد عقل معاش و قوه تصمیم گیری اعلام شود، باید تکلیف ملک خریداری شده از او مشخص شود. همچنین بر صحت معامله با فرد در حال احتضار می توان تردید کرد. محجور بودن افراد با سنین بالای 65 سال نیز می تواند صحت معامله ملکی را زیر سؤال ببرد. به طور کلی، هر شخصی که در قید حیات به شمار می رود، اختیار دارد که اموال خود را به هرکس که مایل است، واگذار نماید. کهولت سن در بسیاری از مواقع، هیچ گونه محدودیتی برای مالک به وجود نمی آورد. چنانچه افراد سالخورده، اختلال حواس شدید داشته باشند و فاقد صلاحیت لازم برای تنظیم سند و معامله به نظر بیایند، می بایست گواهی حجر آنان را دریافت کنید. اصطلاح حقوقی محجور برگرفته از ریشه لغوی حجر است و بر منع از انجام معاملات دلالت دارد.

آیا خریدار ملک از افراد سالخورده، خریدار مال غیر تلقی می شود؟

با استناد به بند 2 ماده 190 در می یابیم که طرفین برای انجام معامله و انتقال سند مالکیت ملزم به برخورداری از اهلیت خواهند بود. اگر شرط اهلیت در معامله برقرار نباشد، معامله ای که صورت پذیرفته، باطل به حساب می آید و مالکیت سند نافذ نیست. ماده 190 قانون در حیطه مالکیت سند و انجام معامله، به طور کلی مشتمل بر برقراری چهار شرط است. قصد طرفین معامله و رضایت آنها در این ماده قانونی، حرف اول را می زند. پس از آن، باید هر یک از شروط اهلیت طرفین، روشن بودن موضوع مورد استناد در قرارداد مبتنی بر انجام معامله و مشروعیت مورد نیاز جهت معاملات قانونی برقرار باشد.
شایان ذکر است که خرید مال غیر از افرادی که مسن به نظر میرسند، در صورتی که خرید مال غیر قلمداد شود، نیاز به اثبات حسن نیت خریدار دارد. خریدار مال غیر چنانچه نسبت به مالکیت فرد بالای 65 سال بر ملک مورد معامله تردید داشته باشد، باید در این خصوص به تحقیق محلی بپردازد. همچنین مشورت با وکیل ملکی در خصوص اثبات مالکیت بلامنازع افراد سالخورده، کمک شایانی به رفع ابهامات قانونی پیرامون اسناد در حال انتقال می کند. شایان ذکر است وکلای ملکی برای ارائه مشاوره از روش های مختلف مشاوره حضوری، تلفنی و آنلاین استفاده می کنند و شما می توانید با توجه به شرایط خود از وکیل ملکی تلفنی یا وکیل ملکی آنلاین مشاوره لازم را دریافت کنید. ضمنا خریدار در صورت نداشتن آگاهی به عدم مالکیت فروشنده، معامله فضولی انجام داده است.
اگر خریدار در حین انجام معامله از عدم مالکیت فروشنده اطلاع داشته باشد، بر حسب قانون به حبس از 1 الی 7 سال و پرداخت جزای نقدی محکوم می گردد.

وضعیت واگذاری اموال و خرید ملک از افراد بالای 65 سال

بیماری و کهولت سن در قانون فعلی کشور، لزوما منجر به صدور حکم حجر نمی‌شود. بر اساس ماده ۱۲۰۷ قانون مدنی اشخاص محجور (افراد محروم از تصرف در اموال و حقوق مالی خود) عبارت از افراد زیر خواهند بود:
- افراد زیر سن 18 سال سن قانونی
- مجانین
- اشخاص غیر رشید  
بنابراین هر شخصی که در قید حیات باشد، اختیار واگذاری و تقسیم اموال خود را بر اساس رعایت شرایط اساسی صحت قرارداد خواهد داشت. از همین رو کهولت سن اصولا باعث نمی شود که شخص بالای 65 سال اختیار معاملات ملکی خود را از دست بدهد. صحت انجام معامله از سوی فردی که در آستانه احتضار قرار دارد، مورد تردید واقع می شود. برخی قائل به تصرفات کامل بیمار در حال احتضار هستند و برخی دیگر به پذیرش محدودیت این تصرفات تنها تا ثلث، قائل خواهند بود. با وجود این، با اثبات آنکه پدر در حین انجام معامله دچار اختلال حواس و عدم هوشیاری بوده است، امکان ابطال واگذاری اموال پیرو ماده 212 قانون مدنی وجود دارد. چنانچه معامله ملکی شما پس از فوت فروشنده با چالش مواجه شد، به یک وکیل معتبر ملکی دسترسی پیدا کنید.

وضعیت واگذاری اموال و خرید ملک از افراد بالای 65 سال

کلام آخر
همواره یک سری ابهامات در خصوص صحت معامله در صورت خرید ملک از افراد بالای 65 سال وجود داشته است. بنابراین در موقع خرید ملک از افراد سالخورده بالغ بر 65 سال سن، از مالکیت فروشنده و تأیید عقل معاش او مطمئن باشید. با استناد به ماده 212 قانون مدنی، امکان ابطال واگذاری ملک از سوی فرد در حال احتضار (در آستانه مرگ) را بررسی کردیم. همچنین به وضوح، تکلیف خرید و فروش املاک تحت تملک افراد مسن را در معامله روشن ساختیم. عدم مالکیت فروشنده سالخورده می تواند به پیگرد قانونی شخص خریدار منجر شود. سالمندان می توانند با در دست داشتن گواهی سلامت پزشکی که متضمن برخورداری آنها از قدرت تشخیص مصالح اقتصادی است، به انجام معامله بپردازند. بنابراین کهنسالی به جز در مواردی خاص، افراد سالخورده را از اختیار خرید و  فروش ملک محروم نمی سازد.

ارسال نظر / سئوال / مشاوره رایگان
CAPTCHA
دسترسی سریع
اطلاعات تماس با ما
تهران، خیابان اندرزگو، نبش کوچه عبدالهی، مجتمع افتاب، پلاک ۷۰، طبقه سوم ، واحد ۱۵
تلفن تماس: 02122201661
واتساپ: 0910 880 0910
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به وکیل گپ می باشد .
طراحی سایت : ایران طراح